I et land som Norge burde det ikke være på folkemunne alle inntrykk og meninger om været. Vi bor i et nordlig land og det fører med seg…nettopp VÆR! 4 årstider er vi beæret med her på kalotten :-)

Min favoritt er HØSTEN .

Det vil ikke si at jeg ikke liker de andre årstidene, for jeg elsker alle våre årstider. Men den følelsen når sola blir lavere og lavere, en endring er i emning, og mørket er på vei, gir meg en helt spesiell følelse for høsten :-)

Nå er det sommer i vente og vi sitrer. Alle kommer ut ut ut…hvor har alle disse mennesker vært i det siste halvåret!? Alle smiler og alle er så vakre. Ting begynner og skje. Hager skal ryddes og strigles, utmøbler vaskes og skures, hus skal bygges og det er full aktivitet overalt.

Men ikke bare vi våkner til liv…

Det begynner ulme i trærne og knopper kommer og planteriket skal spre sine frukter.

Til grøss og gru for flere av oss. ATSJOOOO…

Om vi tror det stopper her må vi rimelig fort innse at dette bare er begynnelsen på sommerens små irriterende flygende objekter…

Vesner som har ligget i dvale, vesner vi ikke har ofret en tanke og hvertfall ikke savnet begynner atter og summe…”BUZZZ…BUZZZ…BUZZZ”

Forplantnigen får hjelp av mange små. Vel, noen sliter jeg med og fatte hva gjør her for de hjelper ingen…snarere tvert i mot!

Mygg:

Myggen må ha blod for og legge egg, så dauer den, rett og slett….litt av en agenda i livet. Noen lider den brå død…`KLASK´ `SPLÆTT´… vi savner den ikke. I Finnmark er disse store etter lang vinter i våtmyrene, så kommer de som flygende stridsmaksiner og vipper opp og vipper ned etter blodlukt…djævelsk skapning!

Knott:

Hva er meningen!? Liten svart kjapp djevel som biter hardt. Kan like godt oppfattes som et svart prikk i synsfeltet, men idet du snur deg er den vekk vekk vekk…bare en rød prikk igjen på en plettfri hud.

Klegg:

 

Har noen sett “Fluen”, her begynner det og minne…atter en sak jeg ikke fatter hva vi skal med. Den biter styggvondhardt. Kjapp er den og. Stor, så du kan fort tro det er ei helt uskyldig svartflue, helt til den parkerer, og så … `JAFS´.

Flått:

 

Uuuuggabugga, stygg sak. Kan bli 10 ganger sin egen størrelse, fylt opp med DITT blod. Skal du knærte denne må du få med hodet også, ellers overlever den og suger videre (djiii – trenger vi se ailen-filmer når vi har slike….) Værst for våre firbente venner som løper mye i busk og kratt. Du ser de gjerne ikke før de har sugd seg stor, stikker som bobler opp fra pelsen.

Veps:

Vepsestikk har jeg ennå ikke fått, men higer ikke etter ett heller. Hylene tatt i betraktning fra de som får et er nok for meg…men en viktig liten sak dette her for forplantningen. Den avgir en liten gift som som kan være dødlig for noen.

Bie:

 

Veldig viktig for vår skjøre natur, denne smålodne broddslippende saken. Har “_bank_i_bordet_” unngått stikk fra denne også! Vår egen “Honningens Herre”. Er ikke spesielt honningfæn, men har alltid et glass stående for den er så god mot sår hals. Smakte en gang en kjempelys honning, men husker ikke hva den heter, men den var kjempegod. Smakte ikke på nær sagt så søtt som de vi kjenner best, og var ikke “kornete”.

Humle:

Min favoritt (øøøøøh, nå motsier jeg meg selv i mitt lille “terror-innlegg….HÆPP HÆPP), men humlen er litt søt da. Stor, lodden, bassdurende, blomsterstøvhentende søtsak. Den stikker hvertfall ikke, men man bør ikke ta på denne for den “brenner”.

Dette er noen av de vesner som dukker opp på sommeren som “plager” oss. Flåtten flyr ikke, men den kan sannelig være et utøy du ikke vil ha i hus. Men om du tror det stopper der, så ta på sko når du vandrer i marka østalands i allefall…for du kan treffe på en …

Hoggorm:

Har aldri blitt bitt av denne heldigvis, og de fleste har heldigvis ikke blitt det. Vi har ikke så mange farlige vesner i dette landet, og man dør neppe av et hoggormbitt, men man bør gå til legen hvis så skjer. Jækkedudel, ekkel sak!

Og som om det stopper der, så har vi fluefangernes mestre. Faktisk den eneste grunn til at denne blir båret ut om den kommer inn og ikke lider den samme skjebne som mange andre, ja og at den ikke stikker da…MEN DET GJØR DEN IKKE VAKRERE FORDET.

Øglybøgly styggsak, jeg klør over hele meg bare ved og se en. Og om du ser en, så må den bort så slipper du og lure HVOR på kroppen eller i senga den har kravlet i løpet av natten…

Edderkopp:

Spinnet er ikke godt og få på seg, klistrer som et sukkerspinn (Shrek`s variant). Jeg opplevde dens hurtighet i fjor sommer på vestlandet. Vi hadde en veps som surret rundt matbordet ute, og den måtte lide døden for det var flere barn der. Opp under taket var det et stort nett, så dit ble den døde veps kastet. Hadde jeg visst hva som skulle skje hadde jeg ville filmet det hele.

Spinn ser vi jo overalt, men sjelden spinnets eier… men tro meg, den er der og vokter.

I det vepsen treffer nettet der det duver i vinden, kommer sjefen med lynets hastighet. Før vi vet ordet av det er vepsen kokong. Det hele var over på 5 sekunder. Edderkoppen spydde ut spinn og kveilet vepsen raskere enn jeg noen gang kunne foresilt meg…ble faktisk litt fasinert og …. nei nå !! Riste av meg, fasinert av en edderkopp! Uuuæææh…

Viljen

Tips oss hvis dette innlegget er upassende