Dette kan være personer som har vært død lenge før min tid, eller personer som jeg har opplevd.  Det kan være personer som har hatt enorm påvirkning på verden og mennesker, lokalt som globalt. De har på mange måter inspirert, sjokkert, gitt glede, gitt vrede. Alle har de bidratt med noe på mere enn en måte.
Jeg tenker disse tanker når en kjent, prominent, historisk (sett i ettertid), kongelig eller politisk person dør. Dette er mennesker jeg har forholdt meg til på svært mange forskjellige nivå.
Jeg kan nesten stille spørsmålet slik, hvilken død er “viktigst”?
Det er en merkelig måte og spørre på, for aller helst ville vi hatt noen av disse i livet ennå, men skjebnen ville det annerledes. Noen døde naturlig, noen ble drept og noen døde i ulykker. 
Derfor spør jeg med et lite touch av historikk liggende bak.
  
 Idi Amin (1924-2003)

Amin utnevnte seg selv til president på livstid, og utviste alle asiater fra landet, noe som fikk alvorlige konsekvenser for Ugandas økonomi. Han gikk under navnet «Afrikas slakter», og regnes i dag for å være skyldig i flere hundre tusen menneskers død eller forsvinning.

 

Adolph Hitler (1889-1945)

Føreren, rikskansleren, statsoverhodet og regjeringssjefen bedrev en systematisk diskriminering og senere forfølgelse av jøder og sigøynere, som kostet rundt seks millioner europeiske jøder livet.

 

John F.Kennedy (1917-1963)

Datidens yngste valgte president, med den yngste regjeringen i det 20. århundre, med en gjennomsnittsalder på 47 år. Han ble også den siste til å dø mens han fremdeles var president, den yngste avdøde presidenten og den siste som er blitt valgt mens han var senator. Han høstet stor popularitet.

 

Olof Palme (1927-1986)

Svensk statsminister med lang fartstid innen politikk ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm. Attentatet har skapt stor blest om mangt innad i Sverige, og drapssaken er ennå en uløst gåte.

 

Vladimir Lenin (1870-1924)

Leder for bolsjevikerene, den ene av to sider innen det russiske sosialdemokratiske partiet. Det var bolsjevismen eller leninismen som ble grunnlaget for den moderne kommunismen.

 

Josef Stalin (1878-1953)

Han fikk all makt i Russland, noe som og innebar full kontroll over det politiske politiet som han brukte blandt annet til og utrenske og terrorisere svært mange instanser og mennesker . Mange ble fenglset og skutt.

 

Mao Zedong (1893-1976)

Leder av Folkerepublikken Kinas kommunistparti. Kjent for sitt voldsstyre, og ødeleggelse av Kinesisk kultur. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre under Maos maktperiode. 40 og 60 millioner mennesker har vært nevnt.

 

Saddam Hussein (1937-2006)

Kjempet seg vei til presidentembetet i Irak, og har i denne perioden vært både elsket og hatet av sine undersåtter. Beskylt for drap og undertrykkelse av motstandere sine, og funn av store massegraver kan tilsi at beskyldingene ligger noe i. Gassangrepet på den kurdisk byen Halabja kunne han ikke avskrive seg fra. Der omkom ca.5000 mennesker.

 

Augusto Pinochet (1915-2006)

Tilhengere av Pinochet gir ham æren for å ha stanset et forsøk på å innføre kommunismen i Chile og for å bekjempe radikale terrorgrupper, og for å ha lagt grunnlaget for dagens økonomiske velstand i Chile gjennom sin økonomiske politikk. Motstandere anser ham ofte som en diktator som stod bak statsterrorisme, og hevder at adskillige tusen mennesker ble enten drept eller forsvant under Pinochets styre.

 

Napolèon Bonaparte (1769-1821)

Omstridt hærfører og erobrer hvis ettermele få kan sammelignes med da han er en av de mest utforskede og omtalte i sin sjanger. Som øverstkommanderende over fransk militære erobret og hersket han over store deler av det vestlige og sentrale Europa, men mest kjent er hans fall ved Waterloo. De lærde strides i sitt syn på Napolèon, som en dyktig militær strateg og feltherre, en samfunnsreformator eller en av tidenes værste despot.

 

Dsjengis Khan (1167-1227)

 Høvding over alle de mongolske hærstammer, og den største og mektigste Khan noensinne. Hærføreren og krigeren tok Kina, så nærmest hele Asia bortsett fra Japan og  Russland. Etter hans død fortsatte erobringene og mongolene nådde helt frem til Wien. Dsjengis Khan la grunnlag for verdens største imperie noensinne, og han var en stor kriger og en dyktig hersker.

 

Prinsesse Diana (1961-1997)

Sin tids mest fotograferte kvinne. Gift med Prins Charles og kommende Dronning av England, frem til hun skilte seg. Kjent for sitt intense engasjement innen veldedighet, sin karisma, stil og humor. Vår tids største ikon vil noen påstå. Høstet enorm popularitet, som igjen førte til at noen ville hun skulle slås til helgen. Omkom i en tragisk bilulykke hvis detaljer ennå ikke er avdekket, og ennå pågår i rettsystemene.

 

Elvis Presley (1935-1977)

Han ER tidenes mest suksessrike musikkartist og har solgt over 1500 millioner plater verden over. Han regnes som en av de mest innflytelsesrike artistene som har levd. Datidens superstjerne, og innehar enorm popularitet flere tiår etter sin tragiske død. Verdens mest imiterte artist, men det finnes kun èn Elvis.

 

John Lennon (1940-1980)

Dette musikalske multitalentet var først og fremst låtskriver, vokalist og gitarist i the Beatles, senere som soloartist, men gjorde seg og bemerket som politisk aktivist og kunstner. En altfor tidlig død, men han rakk likevel og glede og inspirere mange med sin musikk.

  
Grace Kelly (1929-1982)

Skuespillerinnen og academy award vinneren som ble Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse av Monaco. Hennes vene skjønnhet er innprentet for all ettertid, og hennes tragiske bilulykke som tok hennes liv og nesten hennes yngste datters gir ennå liv til aldri nedlagte drapsteorier.

 

Marilyn Monroe (1926-1965)

Den ultimate blondien og sexgudinne. Døde ung og vakker under mystiske omstendigheter med teorier som går helt opp til det hvite hus. Et ikon nærmest uten sidestykke til tross hun ikke har bidratt med annet enn og være blond og smellvakker.

 

Ayrton Senna (1960-1994)

En av tidenes mest anerkjente formel 1 fører. Brasilianeren fikk erklært 3 dagers landesorg da han omkom under et race i -94. At en av tidenes beste racerførere omkom i en krasj i et løp skapte voldsomme reaksjoner, og bilene har etter tragedien gjennomgått grundige sikkethetsendringer da det viste seg at Senna kunne overlevd tross hans fart var 300 km/t.

 

Moder Theresa (1910-1997)

Kjent for sitt livslange og intense arbeid for fattige i verden. Grunnleggeren av Missionaries of Charity som arbeidet blant fattige på Calcutta og andre steder i verden. Mottok templetonprisen, nobels fredspris og Indias høyeste sivile utmerkelse, Bharat Ratna. Hun ble og æresborger i Amerikas forente stater.

 

Pave Johannes Paul II (1920-2005)

Den første ikke-italienske sittende pave på 455 år. Regnes som en av hovedmennene bak kommunismens fall i øst-Europa. Denne, en av verdens mest bereiste verdensledere, var en brobygger, og ble anerkjent for sitt intense engasjement innen livsvern.

 

Jeanne d`Arc (1412-1431)

Kun 17 år gammel ledet hun den franske hær mot engelskmennene, og vant flere seiere som gjorde at Karl VII ble kronet som Konge. Engelskmennene som etter og ha fått henne som fange overlevert av burgunderene, fant henne kjettersk og brant henne på bål som den heks hun var. Noe som står i sterk kontrast siden hun i ettertid ble slått til helgen av den katolske kirke.

 

Mahatma Ghandi (1869-1948)

Verdens største ikke-voldelige symbol, denne “store lille mannen”, som han ble kalt. Han inspirerte en hel verden og ble et stort forbilde for veldig mange.

 

Martin Luther King (1929-1968)

Baptistprest, borgerrettighetsforkjemper og Nobels fredspris vinner. En av amerikansk histories viktigste personer. Nedla et enormt engasjement i ikke-volds-bevegelsen og høstet stor respekt for det.  Omtalt som “de sortes president”.

 

Eva “Evita” Peron (1919-1952)

Rett før sin altfor unge død fikk hun den offisielle tittelen “Spiritual leader og the Nation Argentina”. Hun ble enormt populær blant folket, og de så henne som en helgen. Hun kom fra intet, men etter sitt inntreden i ektespkap med den argentisnke lederen Juan Peron, fikk hun stor i makt og innflytelse for den politiske utviklingen i landet. Hun nedla mye arbeid for de fattige.

 

Albert Einstein (1879-1955)

Teoretisk fysiker, og nobels fredsprisvinner. Mest kjent for sin relativitetsteori, men regnes og for å være en av de mest betydningsfulle vitenskapsmenn i det 20.århundre. Han anses som det ultimate geni, og har sannsynlig verdens mest kjente ansikt.

 

 Robert Oppenheimer (1904-1967)

Kjent som “atombombens far”. Han var pådriver og sjef for igangsettingen av å lage en atombombe etter Einsteins oppdagelse av sammenhengen mellom masse og energi etter oppstart av 2.verdenskrig, men angret bittert og var sjokket over ødeleggelsene da Hiroshima og Nagasaki falt. Han ble sitert: “If the radiance of a thousand suns were to burst at once into the sky, that would be like the splendor of the mighty one. Now I am become Death, the destroyer of worlds.”

 

Christofer Columbus (1451-1506)

Kalte seg guvernør etter avtale med det spanske kongehus, men var en navigatør. Oppdager og handelsreisende, som fikk mye kritikk for sin innblanding i de innfødtses kulturer og slaveriet på de vestindiske øyer, men mange gir han og æren for videreutvikling av vår kulltur. Mange anser ham som oppdageren av Amerika, for han var den som gjorde Europa oppmerksom på kontinentet.

 

Marco Polo (1254-1324)

Italiensk handlesreisende og oppdager som reiste til Kina og som når han returnerte 24 år senere hadde sett og opplevd mer av Asia enn noen tidligere. Hans Asiareiser er en av tidenes mest berømte, og de har og gjort ham kjent for all ettertid.

 

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Renesansemennesket da Vinci var vitenskapsmann, matematiker, ingeniør, oppfinner, anatomiker, maler, billedhugger, arkitekt, musiker og forfatter. Betraktet som den største maler gjennom tidene, og det mest forskjelligartede enorme talentet som noensinne har levd.

 

Julius Cæsar (100 f.Kr-44 f.Kr)

Romersk militær leder, diktator og forfatter hvis ettermele sporer seg helt inn i den moderne tid. Hans språk er ennå standard pensum for begynnerkurs i latin. Han regnes som en viktig historisk person, og for hans militære bragder. Hans mange reformer på det sosiale og militære plan ble senere ført ut i livet av hans etterkommere.

 

Kleopatra VII av Egypt (69 f.Kr-30 f.Kr)

Den reelle makthaver og farao av Egypt, dog hun var aldri enehersker. Det siste medlemmet av den makedonske ptolemeiske dynasti, ergo den siste greske hersker. Elskerinnen til Julius Cæsar som førte til Cæsarion, Julius Cæsars sønn, som aldri ble akseptert av sin far, og sannsynlig den mest berømt hersker av det antikke Egypt tross mange forgjengere med samme navn

 

Sokrates (470 f.Kr-399 f.Kr)

Filosofen fra det antikke Hellas som la hele fundamentet for vestens filosofi. Komplisert mann som kritiserte sanselig nytelse, men samtidig roser skjønnhet.

 

Platon (427 f.Kr-347 f.Kr)

Inflytelsesrik gresk filosof, og elev av Sokrates. I ettetid mest kjent for sine filosofiske dialoger, og grunnlegger av Akademiet i Athen.

 

Aristoteles (384 f.Kr-322 f.Kr)

Gresk filosof og naturforsker, og elev av Platon. Sammen med de to filosofer over regnes han som en av de tre største filosofer i den vestlige verden. Grunnlegger av logikken og vår måte og se kunnskap og vitenskap på.

 

Jesus Kristus (År 0 ml. 1.f.Kr og 1 e.Kr-en vårdag, fredag 14.nisan Påskedagen År 30-33- omdiskutert)

Det eneste levde menneske uten fødsels og dødsdag. En historisk person, en jøde, og Guds barn i følge Det Nye Testamentet. Viet sitt liv til folket, og ble dømt til døden via korsfestelse tross sitt svært korte offentlige virke som anslås til og ha vart i omtrent 3 år. De fleste trossamfunn nevner Jesus men har forskjellige oppfatninger og tro om hans død og virke.

 

Når så listen er lagt, man ser hvem som står på den på godt og på vondt velger jeg og å spørre…
 Hvem sitt liv var  ”viktigst” ?
Listen er ikke fullkommen, og mange andre kunne sikkert stått her. Mange lever ennå, har gjort og vil gjøre mye for den verden vi lever i, og vil bli husket lenge etter sin død.
Jeg synes alle har sin plass og sitt virke, vi som dem. Alle tjener sin misjon, men igjen, med et touch av historikk…og så kan man om mulig og spørre seg selv om hadde ikke døden tatt noen av disse fra oss, hadde de da blitt slike ikoner for all ettertid!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende