Anette Sagen har blitt en kvinnesaksforkjemper innen sport anno 2010, dog det startet i 2004 da hun fikk hoppe skiflyvning i Vikersundbakken. Hun har kanskje ikke ønsket den rollen, siden sporten har vært hennes fokus, men i konkurransesammenheng har hun nok blitt det. Det har gamle rever som bl a TorbjørnYggeseth sørget for ved å kritisere kvinnenes rett til å hoppe og rett ut nærmest avskrive kvinnen som egnet til hoppkonkurranse.

Jeg mener det ligger mere bak  åpningen av Holmenkollen enn å markere det hele med og sende en god hopper utenfor. Sånn sett kunne mange andre gjort det samme. Hadde guttene tatt gull i OL hadde vinnerne derfra blitt valgt. Men ingen vant, ingen hevdet seg, så hvorfor ikke markere det hele ved å gi noe der en en gang tok. Vise hva fremtiden vil bringe, vise velvilje. Vise respekt! Å sende Anette Sagen ut som førstehopper fra det nye Holmenkollen er en markering og et budskap. Kvinnene er kommet for å bli i hoppsporten! Så ble det.

Men ble det altså ikke. Vi har blitt pøset ned av synsinger etter Bjørn Einar Romørens testhopp.

Det første som slo meg da jeg leste dette var at guttene hadde lekt seg i bakken, og at de med vilje ville ta fra Sagen æren av å være den første hopper i den nye bakken, men ettersom dagen skred skjønner jeg at det ikke er så. Jeg kan ikke si hvilke tanker noen har gjort seg, ei heller Romøren, der han må ha vært meget bevisst seg selv der han satt utenfor som den aller aller første. Men jeg tviler på at det var skadefryd, og æddabædda Anette Sagen. Jeg tror han gjorde som det det var, nemlig en test. Og at han visste at hverken han eller noen annen mann var plukket ut til det ærefulle oppdrag, nemlig å få åpne Holmenkollen.

Romøren beskyldes for å kuppe åpningen, men hvordan kan man kuppe noe man ikke er valgt til? Jovisst var det ugjennomtenkt, ja tilogmed litt dårlig gjort, men Romøren vil alltid være testhopperen og Anette Sagen vil være den som åpnet Holmenkollen.

Og så raller media videre, synser og skaper. Romøren er blitt utestengt fra to renn. Hvorfor det, lurer jeg på? Hva galt har han egentlig gjort? Og hvor inn i hampen jævelig vil folk at han skal føle seg?

Og så har vi Anette Sagen, som ikke bryr seg en tøddel, hverken om dette eller den rollen media tidligere har gitt henne, som det råskinnet av et kvinnfolk hun jo er. Hun vet sannheten den jenta. Hun var i sannhet den som HOPPET først i Holmenkollens nye attraksjon, fordi det var hun som fikk oppdraget. Nemlig!

Og for å trø det inn. Dette hadde aldri fått en millimeter konsekvens, reaksjon eller spalteplass hadde åpnerhopperen av Holmenkollen vært noen andre enn Anette Sagen. En kvinne.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende