En av mange grunner for at Hitler tapte (1)

 En av mange grunner for at Hitler tapte (2)

En av mange grunner for at Hitler tapte (3)

Luftwaffes fravær.

Selv om tyskerne hadde tanks som langt overgikk de alliertes, nyttet det lite når de allierte regjerte luftrommet. Lutfwaffe var sørgelig lite til stede, noe de tyske soldatene fler enn en gang smertelig og katastrofalt fikk erfare.

De tyske soldatene var ofte oppgitt og sinte pga det nesten totale fraværet fra Luftwaffe i kamp, og som krigen skred utviklet de svart humor om sin egen luftstøtte, eller sin egen mangel på dette. “Hvis du kan se sølvfargete fly, da er de amerikanske. Hvis du kan se khakifargete fly, da er de britiske. Og hvis du ikke kan se noen fly, da er de tyske,” var en av vitsene som gikk. En annen gjenganger ble: “Hvis britiske fly viser seg, dukker vi. Hvis amerikanske fly kommer over oss, dukker alle. Og hvis Luftwaffe viser seg, dukker ingen.” Hos de amerikanske styrkene var problemstillingen någet annerledes. Ofte skjøt soldatene mot ethvert fly som kom, tross orden gikk ut på at de ikke skulle skyte mot fly siden de sannsynlig traff et alliert fly og ikke et fra fienden.

Under motangrepet ved Mortain opplevde tyskerne uvanlig støtte fra Luftwaffe. De kom for å angripe de amerikanske stillingene, men i stedet bombet de sine egne tropper, som frenetisk skjøt opp grønne bluss for “å stanse dette uventede slaget.”

Tips oss hvis dette innlegget er upassende