Alle har hørt reklameslagordet “Lano for liten, Lano for stor”! Man kan si det samme om Lego! Lego for liten, Lego for stor. Lego er en oppfinnelse som burde vært nevnt i sammenheng med verdens beste oppfinnelser. Lego er like genialt som det er enkelt, men det måtte, som alt annet som en gang er funnet opp, èn person til.

Ole Kirk Christiansen, en fattig snekker fra Billund i Danmark, fant opp klossen vi i dag kjenner som Lego. I dag ligger Legoland nettopp der, i Billund. Ordet Lego kommer fra den danske setningen “leg godt”. I 1920-årene lagde Christiansen de første klossene, men disse var av tre. Det var ikke før i 1940-årene, da plastlekene kom, at klossene ble som vi kjenner de i dag, og i 1953 fikk klossene navnet LEGO-klossen.

Som samfunnet utviklet seg har Lego klart samme genistreken å utviklet seg med, og nå lager Lego det meste av barns populær-figurer, f eks Indiana Jones, StarWars og Harry Potter. Lego har og fulgt barn inn i spillverdenen, både på brettet og gjennom skjermen via Playstation. Her foregår “drap” ved at legobitene faller fra hverandre og er fullstendig harmløst. Selv vi voksne har sittet oppe og spilt lenge etter barnet har lagt seg.

Denne julen som de foregående har ikke passert uten et nytt Legobyggesett, med forskjell at vi til nå fikk det største. Ikke største i størrelse, men med flest byggeposer. Det var bare å begynne. Atlantisporten har entret huset.

Lego

Er det ikke fantastisk! Prøv å se dette med et barns øyne.

Lego 1

Det fine er at posene er nummerert, og da begynner vi med pose nummer 1 og byggebok nummer 1 og så sorterer vi etter farger. Bare på den måten går dette forholdsvis fort. Når byggesystemet er så stort som denne har de litt i hver pose, eller så blir dette uoversiktelig og vanskelig.

Lego 2

Nå begynner vi å ane noe….

Lego 4

Darlingen fikset fort rollefigurene. Atlantis har dykkere og havdyr.

Lego 3

Etter noen timer var vi ferdig, og resultatet taler for seg selv. Darlingen hjelper til å dandere rollefigurene på sine rettmessige plasser. Atlantisporten er ferdig.

 Lego 5

Man må passe seg når en er i Atlantis. Farer truer.

Lego 6

For inngangen er beskyttet av en haimunn.

Lego 7

Og det er bra, for bak porten, og bak haimunnen… der ligger nemlig skattekisten fyllt av glitrende diamanter som trenger mektig beskyttelse..

Lego 8

Etter vi har bygget, eller mens vi bygger har vi selvsagt julesnadder innen rekkevidde.

Julepausesnadder

Dette er bedre enn best. Lego blir aldri kjedelig! Uansett hvor mange forskjellige figurer han har, blir han alltid like glad når det kommer en ny. Noen av de store vi har bygget står ennå, og noen har bukket under for den lekne barnehånd, men det gjør ingenting, for da lager de nye figurer, nye tårn, nye biler, nye fly, av fantasier bare barn kan oppdrive.

Lego lego lego

Og leker, og leker… og leker.

Leke leke leke

Men vi har ennå en igjen. Nemlig spillet! Dette lager mamma alene, for pappa og Darlingen er ute en tur, mens mamma hoster og sitter inne. Jeg finner fram esken.

På`n igjen

Dette ser jo enkelt ut sammenlignet med den vi akkurat har bygget. Men det er mye småbiter i denne, og da er det ekstra viktig å sortere fargene.

Sortering

Mamma må innrømme at hun blir litt barn igjen mens hun bygger. Og så er det gleden da, ved å se Darlingens ansikt når han kommer hjem til ferdigbygget Harry Potter-spill, det er jo det aller beste. Her er den, fiks ferdig.

Let`s play

Vi har mye å takke Ole Kirk Christiansen for, for han har klart å bevare selve barnet i denne tidløse leken, for Lego er ikke blitt bare en tema-leke. Det finnes ennå store klosser for de minste, de som kan stikke ting i munnen, den klassiske og opprinnelige varianten. Man får de i esker eller man får de i rør, alt ettersom hvilken størrelse man trenger.

Lego duplo

Ja, man får nå også Lego adventskalender, der barnet får en bitteliten Lego-figur hver morgen.

Lego adventskalender

Lego har og godt merkede alderstrinn på sine klosser eller tema-sett, der Duplo og Playmobil er for de mindre.

Her kan du og ta en reise med meg til Legoland og se hvilken barnemagi som der skapes av denne fantastiske klossen.

Jeg minnes min Lego-barndom, der vi bygget med firkantede eller rektangulære klosser og bygget de på grønne Lego-plattformer. Vi lagde hus og alt mulig og så lekte vi rundt disse med andre leker vi hadde. Klossene var ikke tilpasset til å være f eks tak den gangen, vi bygget de til det. Nå finnes klosser med mange forskjellige former også blant standardklossene. Nå har jeg lekt mye type klassisk Lego sammen med Darlingen, men og med enormt mye mer som bl a over her. Har du egne Lego-minner?

Videre god romjul!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende